Ποιό ήταν το 27 γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου;


Όπως γνωρίζουμε σήμερα το αγγλικό αλφάβητο αποτελείται από 26 γράμματα.Τον δέκατο ένατο αιώνα όμως υπήρχε άλλο ένα,το ampersand.

Γύρω στα 1800 στα αγγλικά σχολεία στης εποχής συνήθιζαν στο τέλος της αγγλικής αλφαβήτου να προσθέτον το σύμβολο & το οποίο ονομαζόταν and (και) και ουσιαστικά αποτελούσε το εικοστό έβδομο γράμμα.Όταν τα παιδιά απήγγειλαν την αλφαβήτα σε μερικά γράμματα ,όπως το a,i και σε κάποια στιγμή το o, έβαζαν την λατινική φράση per se (περ σε) που σημαίνει από μόνο του.Αυτό το έκαναν για να ακούγεται πιο ωραία το αλφάβητο.Δηλαδή έλεγαν per se a ( περ σε έι),b (μπι),c (σι),... per se i (περ σε άι) και ούτω καθ'εξής.

Το ίδιο έκαναν και με το τελευταίο γράμμα το & (and) και έλεγαν per se and (περ σε έντ).Αυτή τη φράση προφερόταν παρεφθαρμένη ampersand (έμπερ-σεντ) από όπου και η ονομασία του γράμματος.
η ρωμαϊκή λιγατούρα et
Το ampersand σαν σύμβολο προήλθε από Ρωμαίους γραφείς του 1ου αιώνα μ.Χ. οι οποίοι έγραφαν την λέξη et (και) με ένα γράμμα συνδιάζοντας τα e και t.Τα έγραφαν δηλαλή ως λιγατούρα,δύο σύμβολα μαζί σε ένα.


Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive