Η ασσυριακή γλώσσα (νεοαραμαϊκά)

Τα  ασσυριακά είναι μια ανατολική νεοαραμαϊκή διάλεκτος που μιλιέται από περίπου 200 χιλιάδες από το λαό που είναι γνωστός ως Ασσύριοι.Δεν πρέπει να συγχέεται με την αρχαία ασσυριακή η οποία μαζί με τη βαβυλωνιακή αποτελούσσαν της δύο διαλέκτους της ακκαδικής γλώσσας.Η αρχική κοιτίδα της ασσυριακής νεοαραμαϊκής τοποθετείται γεωγραφικά στη βόρεια Μεσοποταμία και στην νοτιοανατολική Τουρκία.
σούρετ άσιουρι

Σύμφωνα με υπολογισμούς μόνο 80 χιλιάδες ομιλητές από τις 200 βρίσκονται ακόμη στην Μέση Ανατολική πλην της Τουρκίας όπου κυνηγήθηκαν συστηματικά και η μοίρα τους ήταν ίδια με αυτή των Ελλήνων και των Αρμενίων.Οι περισσότεροι ομιλητές της ασσυριακής σήμερα βρίσκονται διεσπαρμένοι στη Δύση.Οι Ασσύριοι είναι χριστιανοί και ακόλουθοι της ασσυριακής ανατολικής εκκλησίας.

Η ασσυριακή αρχικά μιλιόταν μια περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στη λίμνη Ούρμα στο βορειοανατολικό Ιράν (ιρανικό Αζερμπαϊτζάν) την πόλη της Μοσούλης στο Ιράκ και την πόλη Σιρτ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Προήλθε,όπως και οι άλλες νεοαραμαϊκές γλώσσες από την συριακή αραμαϊκή η οποία συνέχιζε να την επηρρεάζει ακόμη και μετά την εξαφάνισή της μέχρι σήμερα,καθ'όσον η συριακή ήταν και συνεχίζει να είναι η επίσημη γλώσσα λειτουργίας.

Εκτός από τις σημαντικές επιρροές της συριακής,μελέτη του λεξιλογίου της ασσυριακής έδειξε ότι υπάρχουν αρκετές λέξεις αρχαίας ακκαδικής προέλευσης.

Είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως ασσιρίισκι,σουράϊα,σούρετ/σούρεθ άσιουρι και άλλα και χωρίζονται σε πέντε μεγάλες διαλέκτους όλες πολύ συγγενικές μεταξύ τους πλην μίας.Συγγενεύει στενά με την νεοαραμαϊκή χαλδαϊκή και πιο απομακρυσμένα με την νεοαραμαϊκή τουρόγιο.

Γράφεται στο συριακό αλφάβητο,την μαδναϊκή παραλλαγή το οποίο με τη σειρά του εξελίχθηκε από το αρχαίο αραμαϊκό

Το πάτερ ημών στα ασσυριακά αραμαϊκά 
 
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive