Tιγκρίνια,τα σημιτικά της Βόρειας Αιθιοπίας.

 Στη βόρεια Αιθιοπία και την κεντρική Ερυθραία υπάρχει ένας λαός που ονομάζεται Τιγρίνια.Η γλώσσα που μιλάει ονομάζεται επίσης τιγρίνια και ανήκει στον αιθιοπικό κλάδο των σημιτικών γλωσσών με καταγωγή από την αρχαία αιθιοπική γλώσσα γκέεζ.Ο συνολικός αριθμός των ομιλητών της φτάνει τα 6 εκατομμύρια και για τη γραφή της χρησιμοποιείται μια παραλλαγή του αιθιοπικού αλφαβήτου γκέεζ.

Η τιγκρίνια μιλιέται στην κεντρική Ερυθραία όπου είναι μία από τις δύο κύριες γλώσσες.Πιο διαδεδομένη όμως είναι στην επαρχία Τιγκρέ στη βόρεια Αιθιοπία.Δεν πρέπει να συγχέεται με την συγγενική γλώσσα τιγκρέ που μιλιέται στην ίδια περιοχή.Από το 1952 μέχρι το 1958 ήταν μαζί με τα αραβικά επίσημη γλώσσα της ομοσπονδίας της Αιθιοπίας με την Ερυθραία.

Κοινότητες ομιλητών τιγκρίνια συναντώνται και στο εξωτερικό στις όμορες χώρες.Στο Ισραήλ κατοικεί μια ευμεγέθη κοινότητα των λεγόμενων μπέτα Ίζραελ,οι οποίοι ανήκουν στη μαύρη φυλή και είναι εβραίοι στο θρήσκευμα.

Το αρχαιότερο κείμενο στα τιγκρίνια χρονολογείται στον 13ο αιώνα και είναι μια συλλογή από νόμους.Τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα έκαναν  την εμφάνισή τους στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν η μετάφραση της Βίβλου στα τιγκρίνια.

δύο φράσεις στα τιγκρίνια
nisu mehandis iyu-αυτή είναι δασκάλα
niskhum eritrawiyan ikhum-αυτή είναι γιατρός  

εξωτερικοί σύνδεσμοι
μερικά σύντομα μαθήματα τιγκρίνια (στα αγγλικά)



νέα στα τιγρίνια




Σου άρεσε η ανάρτηση; Κάνε like στο facebook.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive