η μαλτέζικη γλώσσα

μάλτι
Η Μάλτα επί διακόσια περίπου χρόνια βρισκόταν υπό την κατοχή του αραβικού σουλτανάτου των Φατιμίδων (870-1090 μ.Χ.).Αποτέλεσμα αυτής της κατάκτησης ήταν να διαδοθεί η αραβική γλώσσα στο νησί και τελικά να επικρατήσει.Ιστορικά τα μαλτέζικα θεωρήθηκαν από τις πιο καθαρές μορφές των αραβικών,αλλά με την πάροδο του χρόνου διαυρώθηκαν σε τέτοιο σημείο που να είναι τελείως διαφορετικά από τις άλλες αραβικές διαλέκτους.


Σήμερα η μαλτέζικη γλώσσα αποτελείται κατά βάση από ένα αραβικό-σημιτικό λεξιλόγιο και γραμματική αλλά έχει ένα τεράστιο ποσοστό δανείων κυρίως από τα ιταλικά και λιγότερο από τα αγγλικά και άλλες γλώσσες.Είναι η μόνη σημιτική γλώσσα που γράφεται στο λατινικό αλφάβητο.

κατάταξη και επιρροές 
Γλωσσολογικά ανήκει στο λεγόμενο σικελοαραβικό κλάδο των σημιτικών γλωσσών μα πιο συγγενική γλώσσα την εξαφανισμένη πλέον αραβική της Σικελίας.

Σχεδόν οι μισές λέξεις της γλώσσας είναι ιταλοσικελικής καταγωγής,ενώ ένα είκοσι τις εκατό αποτελείται από αγγλικές λέξεις.Μικρότερες είναι οι επιρροές της γαλλικής.Εξαιτίας αυτού του μεγάλου όγκου δανείων αλλά και λόγω απομόνωσης ,ομιλητές των αραβικών διαλέκτων αδυνατούν να την κατανοήσουν.Μάλιστα από κάποιους συγγραφείς είχε χαρακτηριστεί ως βαρβαρική.


η επικράτεια των Φατιμίδων
Κάποιες θεωρίες του παρελθόντος υποστήριξαν την καρχηδονιακή καταγωγή της γλώσσας,κάτι που φυσικά δεν ισχύει.Κατά τα χρόνια της φασιστικής Ιταλίας η γλώσσα θεωρούνταν διάλεκτος της ιταλικής.

Οι φατιμίδες και ο στρατός τους
Η δύναμη των φατιμίδων βασιζόταν κυρίως σε ισχυρές φατρίες βερβέρων και αρχικό κέντρο είχε την Αλγερία.Μετά την κατάληψη της Αιγύπτου το κέντρο βάρους μετοπίστηκε εκεί και πρωτεύουσα έγινε το Κάϊρο.Η επέκτασή τους στη Συρία είχε σοβαρό αντίκτυπο για το στρατό.Εκεί οι Φατιμίδες για πρώτη φορά αντιμετώπισαν τους ισχυρούς βυζαντινούς στρατούς και τους Τούρκους και συνειδητοποίσαν πόσο αδύμαμοι ήταν οι δικοί τους στρατοί.Από τότε άρχισαν να στρατολογούνται συστηματικά Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι ξένοι όπωςΑρμένιοι .

Ο στρατός των Φατιμίδων ήταν χωρισμένος με βάση εθνικά κριτήρια.Ο κύριος όγκος του πεζικού αποτελούνταν από Άραβες,Σύρους και μαύρους αφρικανούς,το ελαφρύ ιππικό και οι πελταστές από βερβέρους,ενώ άλλα σώματα όπως έφιπποι τοξότες ή βαρύ ιππικό από Τούρκους (Μαμελούκοι).Επιπλέον υπηρετούσαν ξένοι στρατιώτες που ήταν εν μέρη σκλάβοι και είχαν περιορισμένη ελευθερία.Ενώ αυτή η διάταξη ήταν πολύ αποτελεσματική στη μάχη ήταν η αιτία του ξεσπάσματων εμφυλίων πολέμων και τελικά της διάλυσης των Φατιμίδων.


Baqra tajba tinbiegh f'pajjizha.
Μια καλή αγελάδα πουλιέται και στο δικό της μέρος.
                        Μαλτέζικη παροιμία
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive