η νεπαλέζικη γλώσσα


νεπάλι

Τα νεπαλέζικα ή νεπάλι είναι μία ινδοϊρανική γλώσσα που προήλθε από μια λαϊκή ποικιλία των σανσκριτικών.Είναι η επίσημη και η πιο διαδεδομένη γλώσσα συνεννόησης του Νεπάλ.

 Μιλιούνται από περίπου 16 εκ άτομα κυρίως στο Νεπάλ,την Ινδία,το Μπουτάν και τη Μπούρμα και γράφονται στο αλφάβητο ντεβανάγκαρι.


Γεωγραφικά αναπτύχθηκαν κοντά σε θιβετιανομπουρμικές γλώσσες ,όπως τα νεπάλι-μπχάσα (νεγουάρι) και παρουσιάζουν επιρροές από αυτές.

Σχετίζονται στενά με τις γλώσσες χίντι και μερικές φορές είναι καταληπτά από ομιλητές χίντι ή ουρντού αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο συντηρητικά με αρχαϊκα σανσκριτικά στοιχεία  και έλλειψη περσοαραβικών και αγγλικών δανείων που υπάρχουν στα ουρντού και χίντι.



περιοχή που μιλιούνται τα νεπαλέζικα

ονομασία της γλώσσας

Ιστορικά η γλώσσα ονομαζόταν χάσκουρα,που θα πει η γλώσσα των καλλιεργητών ριζιού (χας) και ήταν η γλώσσα του βασιλείου Χάσα που κυριαρχούσε στον ορεινό όγκο του σημερινού Νεπάλ κατά το 13ο-14ο αιώνα.

Κατόπιν η γλώσσα άρχισε να ονομάζεται γκουρκάλι ή γκουρχάλι,δηλαδή η γλώσσα των γκούρκας ή γκούρχας,των φοβερών νεπαλέζων πολεμιστών τους οποίους οι Βρεττανοί  κατέτασσαν στους πολεμικούς λαούς και τους χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά σε πολεμικές επιχειρήσεις και για την επιβολή της τάξης.


Αργότερα τα νεπαλέζικα ονομάστηκαν νεπάλι,από τη λέξη νεγουάρι,μια ονομασία αμφιλεγόμενη αφού τα νεγουάρι είναι άλλη γλώσσα.

Άλλα γνωστά ονόματα για τη γλώσσα είναι παρμπατίγια (γλώσσα των βουνών) από τον ομώνυμο λαό του Νεπάλ και λχοτσαμίχα (νότια γλώσσα) επίσης από τον ομώνυμο λαό του Μπουτάν.

γραφή

Τα νεπαλέζικα γράφονται σε μια παραλλαγή του αλφαβήτου ντεβανάγκαρι από περίπου τον 12ο αιώνα μ.Χ.


μερικές νεπαλέζικες λέξεις και φράσεις


नाम (νάαμ)=όνομα
घर (γκχαρ)=σπίτι

तपाईकी घर काहाँ हो?
Ταπαάικιι γκχάρα κάαχαμ χο;
Από πού είσαι;

मेरो घर ... हो 
μέρο γκχάρα ........ χο.
Είμαι από ...............



तपाईंको/तिम्रो नाम के हो?
ταπάαικο/τίμρο νάαμ κε χο;
Πώς σε λένε;

मेरो नाम ... हो
 μέρο νάαμ ...... χο
το όνομά μου είναι .....

νεπαλέζικες γραμματοσειρές εδώ

Ο εθνικός ύμνος του Νεπάλ.

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive