Η μογγολική γλώσσα


Η μογγολική γλώσσα στα μογγολικά ονομάζεται μόνγκολ χελ (Монгол хэл) και ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα συγγενικών γλωσσών η οποία επίσης ονομάζεται μογγολική.

Μιλιέται από 5,5 εκ περίπου άτομα κυρίως στη Μογγολία και την αυτόνομη περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα.Γράφεται στο κυριλλικό  και το παραδοσιακό μογγολικό αλφάβητο.


Fff

διάλεκτος Χάλχα

  Η επίσημη γλώσσα του κράτους της Μογγολίας βασίζεται στη διάλεκτο Χάλχα.Η σύγχρονη γλώσσα εξελίχτηκε από την μεσαιωνική μογγολική, την επίσημη γλώσσα της μογγολικής αυτοκρατορίας κατά το 13ο αιώνα μ.Χ.

Η μογγολική αυτοκρατορία στη μεγαλύτερη έκτασή της
υπό τον Κουμπλάϊ Χαν (1279 μ.Χ.)

αλφάβητο

Τα μογγολικά γράφονται είτε στο κυριλλικό μογγολικό είτε στο παραδοσιακό μογγολικό αλφάβητο αναλόγως την περιοχή.

Το κυριλλικό μογγολικό αλφάβητο είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του ρωσικού αλφαβήτου και χρησιμοποιείται στη Μογγολία.Από την πτώση του κομμουνισμού μέχρι σήμερα έγιναν αρκετές προσπάθειες να αντικατασταθεί το κυριλλικό με το λατινικό αλφάβητο,αλλά ο λαός συνέχισε να προτιμά το κυριλλικό.

Στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη Β.Κίνα η γλώσσα συνεχίζει να γράφεται στο παραδοσιακό αλφάβητο,το οποίο με τη σειρά του είναι μακρινός απόγονος του αραμαϊκού!

Η επαρχία της εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα

μογγολικές γλώσσες

Τα μογγολικά χάλχα είναι μία μόνο από τις πολλές μογγολικές γλώσσες που υπάρχουν.Άλλες είναι η καλμουκική και μπουριατική στη Ρωσία,η οϊρατική,ορντοσική,δαγουρική κ.α. στην Κίνα.Η καλμουκική είναι η πιο απομακρυσμένη γεωγραφικά απ'την κοιτίδα των μογγολικών γλωσσών και βρίσκεται στον Καύκασο.

οι μογγολικές γλώσσες




αλταϊκή θεωρία

Κάποιοι επιστήμονες κατατάσσουν τις μογγολικές μαζί με τις τουρκικές γλώσσες σε μία ευρύτερη γλωσσική οικογένεια,τη λεγόμενη αλταϊκή.Άλλοι συμπεριλαμβάνουν στις αλταϊκές γλώσσες και τα γιαπωνέζικα.Η θεωρία της αλταϊκής ομογλωσσίας δεν είναι ευρέως αποδεκτή και αμφισβητείται  από πολλούς γλωσσολόγους.



μορφολογία και διάφορα χαρακτηριστικά

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της μογγολικής γλώσσας είναι η λεγόμενη φωνηεντική αρμονία,η οποία συναντάται επίσης στις τουρκικές γλώσσες.

Άλλα χαρακτηριστικά:
  • είναι συγγολιτική γλώσσα,δήλαδη σχηματίζει λέξεις με την προσθήκη επιθεμάτων στο τέλος της λέξης-ρίζας.
  • οι Μογγόλοι δυσκολεύονται να προφέρουν το γράμμα ρ στην αρχή της λέξης και βάζουν μπροστά  το ο,π.χ.η Ρωσία στα μογγολικά είναι όρος (орос)
  • διάκριση ανάμεσα σε μακρά και βραχέα φωνήεντα
  • διάκριση σε μπρος και πίσω φωνήεντα
  • 8 πτώσεις


λεξιλόγιο

Το μογγολικό λεξιλόγιο έχει επηρεαστεί κυρίως από τα ρώσικα ενσωματώνοντας πολλές λέξεις οι οποίες προφέρονται ακριβώς το ίδιο (π.χ.автобус αφτόμπους,λεωφορείο) ,ακολούθως από τα κινέζικα (π.χ.пуужин πούουτζιν,πύραυλος) και παλαιότερα από τα αραβικά.

μερικές μογγολικές λέξεις και φράσεις

миний =μινίι=μου
нэр =νερ=όνομα
миний нэр .....=μινί νέρ ....=το όνομά μου είναι ....

Сайн уу?  ή Сайн байна уу?
Σάιν ούου; ή Σάιν μπάιν ούου;
Τί κάνεις;

Сайн
Σάιν
καλά
хот=χοτ=πόλη
хотод=χοτόντ=στην πόλη

би=μπι=εγώ

чи=τσι=εσύ

δείτε επίσης

μπουριατικά,η μογγολική της Ρωσίας
η ουιγουρική γλώσσα
η τουρκική γλώσσα 
το ρωσικό αλφάβητο

Πλήρης μέθοδος εκμάθησης μογγολικής με βιβλίο , κασέτες και cd , εκδόσεις Routledge.
Αγόρασέ τη εδώ.
https://www.facebook.com/marketplace/item/205006517471151/
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive