Μάνακ χίντι, η γλώσσα των Ινδών.

Τα χίντι (μάνακ χίντι-मानक हिन्दी)  είναι μια ινδοαρειανή γλώσσα που μιλιέται στην Ινδία από 185 εκ άτομα ως μητρική ,γεγονός που την κάνει την 5η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο σε αριθμό ομιλητών ως μητρική.
                मानक हिन्दी
              Μάνακ χίντι
Βασίζεται στη διάλεκτο χάρι-μπόλι του Δελχίου και γράφεται στο αλφάβητο ντεβανάγκαρι το οποίο είναι μέρος των βραχμικών γραφών της Ινδίας,του Νεπάλ,του Θιβέτ και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η γλώσσα χίντι είναι μια σανσκριτοποιημένη εκδοχή των χιντουστάνι.
χίντι


χίντι και ουρντού


Τα χίντι μαζί με την αδερφή τους γλώσσα τα ουρντού αποτελούν τα χιντουστάνι.Πριν τη διάλυση της βρετανικής Ινδίας και την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Ινδίας το 1947 οι όροι χίντι,ούρντου και χιντουστάνι ήταν συνώνυμοι.

Μετά την  ανεξαρτησία έγιναν συνειδητές σπροσπάθειες για την απομάκρυνση των χίντι από τα ουρντού με τη λήψη κάποιων μέτρων όπως η αντικατάσταση των περσοαραβικών λέξεων με σανσκριτικές.



Η βασική διαφορά των δύο γλώσσων είναι ότι τα χίντι αντλούν το τεχνικό και λογοτεχνικό λεξιλόγιό τους από τα σανσκριτικά ενώ τα ουρντού από τα περσικά και τα αραβικά.

Επίσης τα χίντι γράφονται στη γραφή ντεβανάγκαρι ενώ τα ουρντού σε μια παραλλαγή του περσοαραβικού αλφαβήτου.Σε επίπεδο όμως καθημερινής ομιλίας πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια γλώσσα,με την ευρεία χρήση περσοαραβικών λέξεων και στα χίντι.


ομιλητές

Συνολικά τα ουρντού-χίντι μιλιούνται από 500 εκ άτομα.Στην Ινδία είναι μία από τις 22 επισήμες γλώσσες του κράτους και  είναι η πιο διαδεδομένη,ως πρώτη και δεύτερη ,αφού τη μιλάει περίπου το 66% των Ινδών.

το αλφάβητο ντεβανάγκαρι

Η γλώσσα χίντι,όπως και τα σανσκριτικά, γράφεται στο αλφάβητο ντεβανάγκαρι με συνθετικά τις λέξεις ντεβά και νάγκαρι.Η λέξη ντεβά στα σανσκριτικά και χίντι σημαίνει θεότητα και σχετίζεται με το λατινικό diva,επίσης θεότητα και το σλαβικό де́ва,η παρθένος.

Νάγκαρι σημαίνει πόλη,οπότε ντεβανάγκαρι προφανώς σημαίνει γραφή της πόλης των θεών.



Το γράμμα α στη γραφή ντεβανάγκαρι

  
κείμενο στα ντεβανάγκαρι






σχετικές γλώσσες

ουρντού

σχετικό αλφάβητο



ντεβανάγκαρι

Σχετικοί σύνδεσμοι

100 βασικές λέξεις χίντι-ούρντου
Μαθήματα χίντι και σανσκριτικών από την Ελληνοϊνδική εταιρεία πολιτισμού και ανάπτυξης
Indika net - τα Χίντι στο facebook.


www.lingetscript.com
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive