το λατινικό αλφάβητο


Το λατινικό αλφάβητο, που ονομάζεται επίσης και ρωμαϊκό αλφάβητο, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αλφαβητικό σύστημα γραφής σήμερα στον κόσμο.

Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν το αλφάβητό τους από τους Ετρούσκους που κυβερνήθηκαν  από την πρώϊμη Ρώμη,το αλφάβητο των οποίων βασιζόταν σε μια δυτική ποικιλία του ελληνικού αλφαβήτου το κυμαϊκό  αλφάβητο.
Το αρχαιότερο γνωστό λατινικό αλφάβητο (επιγραφή του Duenos)

Το αρχαιότερο γνωστό λατινικό αλφάβητο είναι μια επιγραφή σε έναν κέρνο, πολλά σφαιρικά αγγεία ,ενωμένα μεταξύ τους με πηλό.

Βρέθηκε το 1880 από Γερμανό αρχαιολόγο στο λόφο Κουιρινάλε στη Ρώμη και σήμερα εκτίθεται σε μουσείο στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια, προσαρμόστηκε και τροποποιήθηκε περαιτέρω από  τους Ρωμαίους για να γραφτεί η λατινική γλώσσα.

Κατά το μεσαίωνα το λατινικό αλφάβητο υιοθετήθηκε για όλες τις λατινογενείς γλώσσες.Αργότερα προσαρμόστηκε για κελτικές,γερμανικές,βαλτικές αλλά και κάποιες σλαβικές γλώσσες όπως τα πολωνικά και τα τσέχικα.

Την εποχή της αποικιοκρατίας επεκτάθηκε τόσο στην Αμερικανική ήπειρο και υιοθετήθηκε για τη γραφή των ινδιάνικων γλωσσών αλλά και στην Αφρική και την Αυστραλία.

Τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης το λατινικό αλφάβητο είχε υιοθετηθεί για τη γραφή όλων των ντόπιων μη σλαβικών γλωσσών.Αργότερα αντικαταστάθηκε από το κυριλλικό.

 Σήμερα το λατινικό αλφάβητο με τις διάφορες παραλλαγές του είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο.


Το λατινικό αλφάβητο έχει 26 γράμματα:

η λατινική γλώσσα

 Τα λατινικά μιλιούνταν αρχικά στην μικρή περιοχή του Λατίου,γύρω από μια ασήμαντη τότε πολη τη Ρώμη. 

 Μετά την κυριαρχία της ρωμαϊκής ρεπούμπλικας στην ιταλική χερσόνησο ,τα λατινικά επικράτησαν επί όλων των ντόπιων γλωσσών πολλές από τις οποίες τις αντικατέστησαν πλήρως. 
το Λάτιο
 Η λατινική ακολούθησε την επέκταση των Ρωμαίων και ειδικά στη δυτική Ευρώπη η εξάπλωση που γνώρισε ήταν τεράστια.

Στη Γαλατία και την Ισπανία όλες οι ντόπιες γλώσσες τελικά χάθηκαν.
 

Το ίδιο συνέβη και στα βόρεια Βαλκάνια  όπως στην περίπτωση με τα ρουμάνικα. Τα αλβανικά πήγαιναν κι αυτά να γίνουν μια νεολατινική γλώσσα αλλά τη γλίτωσαν τελευταία  στιγμή εξαιτίας της καθόδου των Σλάβων.

Η γλώσσα της μάζας  αυτή που ο Κικέρωνας ονόμαζε sermon vulgi, φαίνεται ότι μιλιόταν από το λαό παράλληλα με τα κλασσικά λατινικά. Η λαϊκή λατινική δενγραφόταν ποτέ και υπάρχουν μόνο αναφορές λέξεων και φράσεων σε διάφορους συγγραφείς και γκραφίτι.α
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive